Ergotherapie

Wat ergotherapie voor u kan betekenen


Ergotherapie 830x450.png

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie speelt in op de wens van elk individu om zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn. Wanneer uw gezondheid u in de steek laat, door een ziekte of ongeval, kan dit grote invloed hebben op uw dagelijks functioneren. U kunt beperkingen ondervinden en uw taken wellicht niet meer naar tevredenheid uitvoeren.

Beïnvloeden de beperkingen uw dagelijks leven zo, dat het u niet meer lukt om met uw normale, praktische bezigheden door te gaan? Ergotherapie wil u hierbij ondersteunen, door gerichte adviezen te geven hoe de draad weer op te pakken.

Onderdelen hiervan kunnen zijn:

 • (opnieuw) leren om de activiteit uit te voeren

 • leren om de activiteit op een andere manier uit te voeren

 • de activiteit leren uit te voeren m.b.v. hulp, hulpmiddel of aanpassingen

 • advies geven over (woning-) aanpassingen voor in de thuissituatie

Ergotherapie voor u

Hulpvragen kunnen zijn:

 • Hoe kan ik ondanks mijn spierziekte het huishouden aanpakken op zo’n manier dat ik zo min mogelijk last heb van vermoeidheid en beperkte energie?

 • Ik heb een beroerte gehad waardoor ik halfzijdig verlamd ben geraakt. Hoe kan ik mijzelf toch goed verzorgen?

 • Kan ik ondanks mijn beperkte concentratie, manieren aanleren om te zorgen dat ik thuis zelfstandig kan koken en mijn agenda kan plannen?

 • Hoe rijd ik veilig op een scootermobiel en hoe maak ik een veilige transfer?

 • Ik kamp met chronische rugklachten, hoe kan ik het beste tillen en verplaatsen?

Herkent u zichzelf in deze hulpvragen of heeft u een dergelijke vraag, kijk dan voor meer informatie op de contactpagina en meld uzelf of via uw huisarts aan voor een intakegesprek.

Contact 830x450.png

Hulpvragen vanuit u als (mantel) verzorger kunnen zijn:

 • Welke preventieve maatregelen kunnen wij nemen op het gebied van valgevaar voor mijn alleenstaande, (nog) thuiswonende ouder?

 • Welke hulpmiddelen kunnen het beste worden ingezet voor een rolstoelafhankelijke cliënt in het verzorgingshuis, met een verhoogd risico op decubitus?

 • Hoe kan ik voorkomen dat deze cliënt volledig ADL-afhankelijk is? Zijn er hulpmiddelen die ervoor zorgen dat mijn cliënt zich zelfstandig kan aankleden?

Ergotherapie heeft bewezen een positieve bijdrage te leveren aan het dagelijks functioneren. Daardoor is beroep op andere medische zorg (bijvoorbeeld een opname) minder snel noodzakelijk.

Wat kan ergotherapie voor u als (mantel)verzorger betekenen?

Het kan zijn dat uw partner of ouder door een ziekte of chronische aandoening niet meer in staat is om taken in de thuissituatie veilig en zelfstandig vorm te geven. Door het inschakelen van een ergotherapeut die op de hoogte is van de mogelijkheden omtrent zelfredzaamheid, wordt de stap naar een oplossing eenvoudiger gemaakt.

De ergotherapeut heeft een begeleidende en adviserende rol. Hierbij kunt u denken aan het samenstellen van een pakket van eisen bij het aanvragen van een rolstoel-, trippelstoel, vervoersvoorziening en/of  woningaanpassing.  Ook wordt er door middel van begeleiding geoefend om u als partner of mantelzorger te helpen bij het verplaatsen in huis, bij het aankleden of bij het koken. De ergotherapeut denkt met u mee en heeft vanuit de achtergrond van medische kennis en kennis van regelgeving meer inzicht in wat er mogelijk is op het gebied van zelfredzaamheid.


Wilt u weten of de ergotherapeut iets voor u zou kunnen betekenen?
Kijk dan voor meer informatie op de contactpagina.